Verktyg för att göra interaktiva berättelser? Prova Twine

Twine är en helt gratis resurs för att kunna bygga interaktiva icke-linjära berättelser, skapa storylines eller varför inte skapa digitala escape room. Du kan använda Twine direkt som en webbresurs där ditt arbete sparas i din webbläsare eller så kan du hämta programmet till din dator och arbeta off-line. Programmet fungerar i Windows, MacOS och i Linux.

När du bygger dina delarna, kallas passager, i din berättelse använder du vanlig text, HTML, CSS och JavaScript. Men låt dig inte skrämmas av detta. När du skapar kan du använda olika format på din berättelse utifrån vad du vill åstadkomma. Andänder du Twines förval, Harlowe 3.2, får du en redigerare där du enkelt formaterar text, lägger till länkar eller med ett knapptryck lägger till färdiga kodrader med JavaScript.

När du börjar en ny berättelse ser du en karta över din berättelse och hur passagerna kommer att hänga ihop.

På nätet finns gott om forum och manualer. Svenska Kodboken har ett par sidor som hjälper dig att komma igång. Det finns också kokböcker med färdiga kodrader som bara är att kopiera och klistra in i dina passager på lämpliga ställen. Jag kommer så småningom att skapa manualer och exempel här på janmartensson.se.


Länkar


Gillade du innehållet?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Kommentarer

Hör gärna
av dig!

Enligt förordning (2009:263) om vigsel som förrättas av särskilt förordnad vigselförrättare ska enligt 4 § följande ord riktas till paret:

Ni har förklarat att ni vill ingå äktenskap med varandra.
Vill du N.N. ta denna/denne N.N. till din hustru/man?

(Svar: Ja.)

Vill du N.N. ta denna/denne N.N. till din hustru/man?

(Svar: Ja.)

(Paret kan växla ringar)

Jag förklarar er nu för äkta makar.

Om paret enligt 5 § begär det särskilt kan istället följande ord användas:

Ni vill ingå äktenskap med varandra. Äktenskapet bygger på kärlek och tillit. Genom att ingå äktenskap lovar ni att respektera och stötta varandra.

Som makar är ni två självständiga individer som kan hämta styrka ur er gemenskap.

Eftersom ni har förklarat att ni vill ingå äktenskap med varandra, frågar jag: Vill du N.N. ta denna/denne N.N. till din hustru/man att älska henne/honom i nöd och lust?

(Svar: Ja.)

Vill du N.N. ta denna/denne N.N. till din hustru/man att älska henne/honom i nöd och lust?

(Svar: Ja.)

(Paret kan växla ringar.)

Jag förklarar er nu för äkta makar.

När ni nu går ut i livet och åter till vardagen så minns den vilja till gemenskap, den kärlek till varandra och den aktning för varandra som ni känt i denna stund och som lett er hit. (Texten författad av Per Anders Fogelström.)

Låt mig önska er lycka och välgång i ert äktenskap.