Fixa eget korsord

Att tillverka ett eget korsord är inte alltid helt lätt. Men lugn, det finns hjälp att få. Här har jag samlat några länkar till ett par gratistjänster som kanske kan vara till hjälp. Perfekt för dig som lärare eller för elever som vill tillverka korsord och kluringar åt varandra.

Puzzlemaker

Första tipset står Discovery Education bakom. Sidan fungerar mycket enkelt och snabbt, du fixar till ett korsord på ett par minuter. 

I en textruta på deras sida skriver du in orden som ska in i korsordet, gör ett mellanslag och skriver ledtråden. Trycker på knappen ”Create My Puzzle” och allt är klart.  Lite längre ner kan du se mitt exempel om några europeiska länder och deras huvudstäder. 

Använd ett skärmklippverktyg på din dator och klistra in bilden i ett ordbehandlingsprogram och skriv ut. Inte svårare än så. 

Men vänta där finns mer på deras sida, till exempel mattekvadrat, labyrint, ordsök, kryptogram med mera. 

Tyvärr går det inte att få korsord eller andra kluringar du tillverkat inbäddade och skrivbara på webben, dina alster måste alltså skrivas ut och fyllas i med penna.

 

Exempel skapat i Puzzlemaker

Crossword Puzzle Games

Denna sida fungera liknande Puzzlemaker. Du skriver in ord och ledtrådar i en tabell och genererar ditt korsord. Här gör du förslagsvis också ett skärmklipp och klistrar in i lämpligt ordbehandlingsprogram. På Crossword Puzzle Games är storleken begränsad till max 20 ord. På sidan visas även viss reklam.

Exempel skapat i Crossword Puzzle Games

Crossword Puzzle Maker - Min favorit

Denna sida har samma arbetsgång som de bägge tidigare, men här finns några skillnader som för mig mig gör denna sida mer intressant. 

1 Du kan ladda upp en textfil på deras sida. Ett svar och en ledtråd på varje rad.

2 Du kan också ställa in storlek och utskriftsformat. Utskriften du gör från Puzzle Maker är ren och fri från reklam, du behöver alltså inte använda något skärmiklipp.

3 Men ditt korsord kan även fyllas i direkt på webben, ditt korsord sparas på sidans server i två månader och du behöver inte ens skapa användarkonto eller logga in. Du använder dig helt enkelt av länken till ditt korsord. Perfekt för din lärplattform eller Google Classroom. (länken gäller t.o.m. 2019-05-05)

 

Har du nu gjort ditt korsord i en textfil så har du förhoppningsvis också sparat denna på din dator och kan enkelt tanka upp den och återanvända nästa gång du behöver.

På denna sida finns också en funktion för att skapa något som de kallar för ”Information Gap Puzzle”. Du skriver då ut två versioner av korsordet. Eleverna får turas om att hitta svaren och definiera egna ledtrådar. Titta gärna på mitt exempel om huvudstäder i Europa

Eclipse Crossword

Eclipse är ett program som du installerar på din dator, fungerar endast på PC. Principen är densamma som de webbaserade jag nämnt tidigare. En stor fördel är dock att du kan skapa en ifyllnadsbar html-fil åt eleverna. Du behöver alltså inte skriva ut och ditt korsord går att lösa direkt i en webbläsaren.

När jag skriver detta inlägg sitter jag dock framför en MAC och kan inte testa fullt ut. Något som jag kommer att göra under morgondagen. När jag testat klart på PC kommer jag att återkomma med lite mer tips om användningen av Eclipse. Men om du nu har PC kan du under tiden installera programmet.

De webbsidor jag provat fungerar både för PC och MAC, de är alla gratis att använda och det krävs inga konto eller inloggningar för att tillverka korsord. I utbyte visas det däremot lite reklam på sidorna, men mestadels mycket sparsamt.

Jag har också försökt hitta gratisprogram för MAC (jämför Eclipse för PC) men utan att lyckas. Det finns program att hämta, men dessa kostar då en liten slant.

Skulle du ha fler tips så dela gärna med dig.

 

Frågor, funderingar och kommentarer