Text- och blockprogrammering med Trinket

Trinket är ett verktyg för lära sig mer om programmering. Det finns inget att ladda ner eller installera, Triket fugerar på vilken dator och vilket operativsystem som helst.

I gratisversionen som jag använder kan du bland annat arbeta med blockprogrammering, Python och HTML. Om du använt dig av block kan du enkelt växla över för att undersöka hur koden skulle se ut i programmeringsspråket Python. På Trinket kan du också skapa kurser och arbetsmoment åt dina elever.

Varför inte förbereda påbörjade uppgifter åt eleverna. Uppgifter som du sedan kan dela med dig av genom länk eller epost. Det går också att bädda in Trinket på webbsidor, något jag gjort lite längre ned här på sidan, syns bara på en dator. Genom att använda dig av remix kan du ta över och fortsätta på andras arbeten.

Ett konto skapar du enkelt genom att logga in med ett Google-konto. Dock finns där ingen svensk version av Trinket utan allt är på engelska.

 

Men nu ska du få en enkel uppgift av mig för att testa Trinket. Fungerar dock inget vidare på telefon utan använd dator. Jag vill att du med blocken jag har på arbetsytan ska få programmet att göra denna figur:

Om du börjar med att provköra mitt program med Run kommer du att upptäcka att det inte alls blir som tänkt. Din uppgift blir alltså att felsöka och sortera om blocken. 🙂

Frågor, funderingar och kommentarer